Praktisch

Het Iers College, Leuven

Het Iers college is het voormalige college van de Ierse franciscanen in Leuven. Het college bestond uit een kapel en drie vleugels, geschikt rond een binnenplein met kloostergang. In 1617 werd door de aartshertogen Albrecht en Isabella de eerste steen gelegd. 

     

Adres

Janseniusstraat 1, 3000 Leuven

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer of te voet (vanaf het treinstation Leuven)

Met de bus

Het busstation bevindt zich rechts van het treinstation bij het verlaten van het treinstation

Bus nummer 2 (richting Naamsepoort / Heverlee) vertrekt elke 15 minuten vanaf het treinstation (in spits tussen 07.00-9.00 uur en 16.00-19.00 uur, elke 8 minuten). Stap uit bij Sint Michielskerk (St. Michael's Church) (aan uw linkerhand) en aan uw rechterhand is de GB Express supermarkt. Loop de heuvel Sint Antoniusberg af en kom aan op het Pater Damiaanplein. Linksbovenaan op het plein bevindt zich het Leuven Institute for Ireland in Europa.

Te voet (20 minuten)

Neem de Bondegenotenlaan (de grote winkelstraat), de lange rechte straat recht voor u wanneer u het station uitkomt.

Blijf deze weg volgen en u zult de Sint-Pieterskathedraal en het stadhuis zien als u het einde van de straat nadert. Als je de Grote Markt op wandelt, zie je het stadhuis voor je. Houd de Sint-Pieterskathedraal aan je rechterkant en het stadhuis aan je linkerkant.

Verlaat het plein uiterst links, met Krokodil speelgoedwinkel tegenover je. U passeert vervolgens de McDonalds aan uw linkerhand. U bevindt zich nu op de Oude Markt. Op de Oude Markt loopt u helemaal tot het einde en slaat u rechtsaf een korte afdaling op en vervolgens linksaf de Parijsstraat in. Volg de Parijsstraat - aan het einde van de straat ziet u ‘‘ Cafe t ’vervolg ’. Loop hiernaar toe tot je bij het Pater Damiaanplein komt (klein plein aan je rechterkant).

Ga naar de onderkant van het plein en neem het kleine straatje aan de linkerkant. Het Leuven Institute is het eerste gebouw aan de linkerkant. Het is een rood bakstenen gebouw met een glazen deur. 

Met de wagen

Neem vanaf de ring van Leuven de Naamsestraat in de richting van het stadscentrum gedurende ongeveer 1 km, tot aan het begin van een voetgangerszone; voor deze zone en tegenover de "Sint-Michiels" kerk (aan uw rechterkant) neemt u links een klein straatje "Sint Antoniusberg" die u naar beneden leidt naar een vierkant "PaterDamiaanplein"; het Irish College bevindt zich in de linkerbovenhoek. Er is echter geen bezoekersparking beschikbaar. 

Parkeren kan in de parking, Q-Park Leuven Heilig Hart, Naamsestraat 102, 3000 Leuven. Het is 10 minuten stappen naar het Iers College. 

Google Maps


Het Pand, Gent

Dit voormalig dominicanenklooster is prachtig gerestaureerd en is nu eigendom van de Gentse Universiteit. Het fungeert voornamelijk als congrescentrum, maar ook een aantal merkwaardige collecties van diverse vakgroepen vonden er onderdak. U kunt er onder meer een prachtige verzameling glasraamfragmenten bewonderen. ‘Het Pand’ bevindt zich vlak naast de Sint-Michielskerk.

     

Adres

Onderbergen 1, 9000 Gent

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer

  • Vanaf station Gent St-Pieters: Tram 1 (elke 6 minuten) of tram 24 (elke 20 minuten). Uitstappen aan de Korenmarkt.
  • Vanaf Gent Zuid: Tram 4 (elke 6 minuten) of tram 24 (elke 20 minuten) of bus 17 (elke 30 minuten). Uitstappen aan de Korenmarkt. Als u de brug St. Michielshelling oversteekt, gaat u aan de kerk naar links en vindt u Het Pand net om de hoek.

Met de wagen

  • Parkeren kan in de St. Michielsparking. Volg de parkeerroute naar parking P7 Sint-Michiels. Deze parking bevindt zich op 50 meter van Het Pand. Indien u de uitgang Onderbergen volgt, komt u in de Wilderoosstraat en ziet u rechtvoor u Het Pand. Adres: Sint-Michielsparking, Sint-Michielsplein 8, 9000 Gent
  • Een alternatieve parking is P8 Ramen. Van hieruit is het ongeveer 5 minuten wandelen naar Het Pand.

Opgelet: in Gent is een nieuw circulatieplan in voege. Indien u met de wagen komt, dient u de Ring R40 te volgen en de straat Brugsepoortstraat en vervolgens de Hoogstraat in te rijden om zo tot bij Het Pand of de parkings te komen. Het Pand is dan ook enkel bereikbaar via deze straten. Voor meer informatie over de invalswegen naar het centrum, kan u de volgende website consulteren: https://stad.gent/mobiliteitsplan/het-circulatieplan

Google Maps